Kori Udovički – Konferencija:Nova ekonomska agenda za Srbiju 29.10.2021

U organizaciji fondacije “Fridrich Ebert Stiftung”,  u Beogradu 29.10.2021. godine održana je konferencija pod nazivom “Nova ekonomska agenda za Srbiju”. Otvaranje konferencije započeo je direktor FES-a za Srbiju i Crnu Goru – Max Brandle, a zatim su svoje analize prezentovali: 

Predsednica upravnog odbora Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički: “Ekonomski rast Srbije: Stvarnost ali i (još) jedna propuštena šansa”.

Profesorka ekonomije na Univerzitetu u Peruđi, Milica Uvalić; “Indutrijska politika u Srbiji: Ka značajnom oslanjanju na interne izvore rasta”.

Milica Uvalić i Will Bartlet: “Regionalni dispariteti i regionalne razvojne politike u Srbiji”.

Kori Udovički u svojoj analizi potvrđuje činjenicu da je posle perioda stagnacije, ostvaren određeni ekonomski rast, ali u isto vreme dovodi u pitanje njegovu održivost, kvalitet i inkuzivnost. Takođe, glavni ekonomista Ceves-a naglašava važnost jačanja kapaciteta institucija, ulaganja u ljude, stvaranja kvalitetnih radnih mesta i smanjivanja regionalne nejedankosti. Zelenu tranziciju  ocenjuje kao oblasti u kojoj postoji ogroman potencijal za Srbiju, dok na pitanje o “Rio Tintu” odgovara “da kao normalan građanin, nema dovoljno informacjia za donošenje raciononalnih zaključaka, a sve usled opšteprisutne netransparentnosti”. 

Snimak cele konferencije možete videti na youtube-kanalu: “FRIEDRICH EBERT STIFTUNG KANCELARIJA BEOGRAD”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *