Nemanja Šormaz – Direktor

Nemanja Šormaz je direktor Centra za visoke ekonomske studije (CEVES). Tokom pet godina u CEVES-u, on se aktivno angažovao sa donosicima odluka i drugim ključnim akterima u projektima ekonomskog razvoja. Razvija i koordinira projekte sa ciljem da omogući održiv, pametan i inkluzivan ekonomski rast.

On je vodeći autor dveinovativne studije “Realne performanse Srbije” i “Podrška i podsticanje rasta konkurentnih industrija – Indeks razvojnih potencijala”. Vodio je dubinske analize 1.000 preduzeća srpske privrede, putem anketa i intervjua, s ciljem razumevanja kritičnih faktora uspešnosti performansi i konkurentnosti, kao i postojećih ograničenja koja blokiraju potencijale preduzeća u privredi Srbije.

Tokom svoje karijere, stekao je i značajno iskustvo i znanje kao posebni savetnik gospođe Ane Brnabić, ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i gospođe Kori Udovički, potpredsednice Vlade Srbije. Vodio je proces racionalizacije javnog sektora, istovremeno kreirajući sveobuhvatnu i jasnu sliku o strukturi, funkcionalnosti i učinku, sa ciljem da se omogući redovno praćenje i merenje rezultata rada države, kao i međunarodni benčmarking.

Nemanja Šormaz